Architectural Design Graduation Project | Unit III

Game of Life

Hayat Oyunu

Leman ÖZGÜR

Existence started with the passion of curiosity, and after humans try to keep the existence forever instinctively. Now they try different ways of survival using the power of learning and adaptation to continuing to exist in different places even interplanetary. One day some of us from different places will win a one-way ticket to Mars. To know is there life on Mars, could Earth help to find it? Maybe it can be founded really, even if it was in one of the most remote, empty places on Earth: Devon Island which was nicknamed Mars on Earth by the scientists. It would be perfect to simulate Martian communal living in where similar environmental conditions to Mars, like Devon Island. Earth before going to Mars permanently to learn methods and techniques for the future mission where mistakes and errors can be made and more forgiving than Mars. It will be a game of life to complete the mission of human survival in the most isolated space.

Varoluş merak tutkusuyla ve insanların içgüdüsel olarak varlığını sonsuza kadar sürdürmeye çalışmasıyla başlamış. Bu zamanlarda ise öğrenme ve adaptasyonun gücünü kullanarak farklı yerlerde, gezegenler arası boyutta varlığı devam ettirmeye çalışıyoruz, hatta bir gün bazılarımız tek yönlü bir Mars bileti bile kazanacak. Acaba dünya Mars’ta yaşam olup olmadığını bulmaya yardımcı olabilir mi? Belki de olabilir, bu sorunun cevabı Dünya’nın en ücra bir yerinde bulunur mesela, bilim adamlarının Dünya’daki Mars dediği Devon Adası’nda. Devon Adası gibi, Mars’a benzer çevresel koşulların olduğu yerlerde, Mars’ın komünal yaşamını simüle etmek mükemmel bir ütopya olurdu. Dünya, Mars’a bir daha geriye dönmemek üzere gitmeden önce hatalara karşı Mars’tan daha bağışlayıcı bir yer olacaktır. Bu simülasyon fikri dünyanın en izole alanında insanın hayatta kalma içgüdüsünü başka bir boyuta taşıyacak olan bir yaşam oyunu, öl ya da yaşa.