Mimarlık Fakültesi’nden Tasarım Festivali

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından “Döngüsel Sınırlar” temalı bir Tasarım Festivali düzenlendi. Çevrimiçi ve yüz yüze olarak düzenlenen festival kapsamında, mimarlık ve iç mimarlık alanlarından seçkin konuklarla birlikte çeşitli konularda panellerin yanı sıra atölye ve yarışma etkinlikleri gerçekleştirildi. Yurtdışındaki farklı üniversitelerden festivale katılan akademisyenler ve Türkiye’den uluslararası projelere imza atmış profesyoneller, mimarlık ve tasarım hakkında sunumlar yaparak öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Festivalin açılış konuşması, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Meltem Gürel tarafından gerçekleştirildi. Ardından Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mauricio Morales Beltran’ın moderatörlüğünde, Twente Üniversitesinden mimar Elma Durmisevic “Yapı ve Malzemelerin Yüksek Döngüsellik İndeksi için Tersine Döndürülebilir Yapı Tasarımı“ başlıklı bir seminer gerçekleştirdi. Durmisevic seminerde, tersine döndürülebilir yapılar kavramını, döngüsellik ve sıfır inşaat atığı için tasarlanmış gelecek nesil yapılar aracılığıyla tanıttı. Yeşil Dönüştürülebilir Yapılar için Avrupa Laboratuvarı, Malzeme Bankaları Olarak Yapılar (BAMB: Buildings As Material Banks) projesi ve BIM teknolojisine odaklanan Dijital YapıSöküm (Digital DeConstruction) girişimi gibi döngüsel projelerin uygulanmasına yönelik çeşitli girişimler hakkında bilgiler verdi.

Coventry Üniversitesi, Mimarlık Okulundan Dr. Öğretim Üyesi Hossein Sadri, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Burkay Pasin’in moderatörlüğünde, Kentsizleşme, Neden ve Nasıl” başlıklı bir sunum yaptı. Sadri, kentsizleşmeyi günümüz dünyasının zorlu koşullarında gerek farklı sosyal ve ekolojik disiplinlerin gerekse yerel bilginin öğretilerinden faydalanabileceğimiz alternatif ve radikal bir çözüm olarak ele aldı. Bu bağlamda, günümüz kent yaşamında neden ve nasıl uygulanabileceğine dair açılımlarda bulundu.

Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Matthieu Pedergnana’nın moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde Danimarkalı mimarlık ofisi Vandkunsten Architects’in ortaklarından mimar Søren Nielsen, “YenidenGüzelleştirme – Tersine Döndürülebilir İnşaatın Mimari Potansiyeli” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sürdürülebilir, uygun fiyatlı konut programlarının tasarımında uzmanlaşmış ofisi temsilen Nielsen, sunumu sırasında, yıkım atıklarından yeni yapı malzemeleri üretmek için üzerinde çalıştığı son projeleri paylaştı. Malzemelerin doğrudan yeniden kullanımı üzerine çalışan diğer birçok firmanın aksine, Vandkunsten Architects’in geliştirdiği fikrin, atıkları geri dönüştürmek ve özellikle fonksiyonel özelliklerine saygı gösterirken estetik değerini artırarak daha uzun bir kullanım süresi sağlamak olduğunu belirtti. Ofis ekibi ve düzenledikleri öğrenci atölyeleri tarafından geliştirilen ve daha sonra alüminyum şaftların veya kullanılmayan kiremitlerin duvar kaplama elemanlarına dönüştürülmesi gibi yeni projelerde uygulanan bazı ilginç malzeme örnekleri de sunumda yer aldı. Seminerin asıl odağında, bu yeni materyalleri geliştirmek için ofisin izlediği yöntem yer alırken, bu yöntemin, ilgili materyalleri kullanıcılar tarafından kabul edilebilir kılmak için materyallere yeni bir güzellik kazandırmak ve aynı zamanda materyalin herhangi bir şekilde kötüye kullanılmaması için Yaşam Döngüsü Değerlendirmelerini dikkate almayı kapsadığına değindi.

Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yenal Akgün’ün modertatörlüğünü üstlendiği ve yüz yüze gerçekleşen seminerin konuğu Ladybug Tools’un kurucusu ve ortağı Mostapha Sadeghipour Roudsari oldu. Roudsari, “Gerçek Dünya Karmaşıklığını Modelleme Özgürlüğü ve Esnekliği” başlıklı seminerinde, dünya çapında çok yaygın kullanılan çevresel tasarım ve simülasyon araçları olan Ladybug ve Pollination’ı tanıttı ve bu yazılımların mimar, tasarımcı ve yapı mühendislerinin beraber tasarım yapabilme kabiliyetlerine olan katkısına değindi. Sunumun ardından yapılan soru/ cevap bölümü ile söyleşi sona erdi.

Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İpek Ek’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Yapımda Eklemeli Üretim” isimli söyleşiye uluslararası nitelikte işleriyle göze çarpan son dönemin önemli ofislerinden Rolab’in kurucuları iç mimar Hazal Yılmaz ile mimar Yiğitalp Behram konuk oldular. Yılmaz ve Behram, genç bir tasarım ofisi olarak ülke sınırlarını aşan teknoloji odaklı vizyonları hakkında bir sunum yaptılar. Tasarımlarında teknolojinin mimarlık pratiğindeki rolüne, mimarlık ve endüstrinin birbirine nasıl bağlanabileceğine odaklanan ekip, The Circle’nin düzenlediği 2021 yılı Genç Mimarlar Seçkisi ve Sergisinde yer alan Composito isimli projelerinin yanı sıra plastik atıkları kullanarak mimari tasarıma yönelik yüksek kaliteli levhalar üretmeyi başardıkları Sheet-press isimli projelerini de aktardılar. Sunum sonrasında, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrenci Topluluğu Stüdyo YU’nun yüksek teknoloji destekli tasarım uygulamalarının mimari ölçeğe adaptasyonu, yenilikçi tasarım yaklaşımlarının ülkemiz ve dünyada eriştiği düzey ve eğitimdeki yerine dair sorularını yanıtlayıp meslek hayatına yeni atılacak olan öğrencilere tavsiyelerde bulundular.

EVSEL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜNE ODAKLANAN ATÖLYE GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

Festival süresince gerçekleştirilen ve yürütücülüğünü Bilkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Uçer Erduran ile Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Metthieu Pedergnana’nın üstlendiği “Döngüde Bir Adım Daha; Evsel Atıkların Ev Duvarlarında Birleştirilmesi” konulu atölyede öğrencilere çöp kutusuna atılan nesnelerin mucizevi bir şekilde yok olmadıklarını ve bu atıkların geri kazanımının ne kadar önemli olduğunu öğretilmesi amaçlandı. Bu üç günlük atölye çalışması boyunca, öğrenciler etraflarında bulacağı atıklarla duvar elemanlarını tasarladılar ve atıkların yenilikçi kullanımlarını keşfettiler. Dört kişilik gruplar halinde çalışan öğrenciler atölyenin sonunda malzemeleri yeniden değerlendirerek gerçek ölçekte maketler üretmeyi başardılar ve kapanış etkinliğinde projelerini davetli jüri üyelerine sundular. 

INSTAGRAM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Son günde ise festival kapsamında düzenlenen “Döngüselleşme: Dönüştür, Kullan, Yap” konulu Instagram Yarışması’nın ödül töreni düzenlendi. Jüri üyeleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümünden  Prof. Dr. Mehmet Koştumoğlu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi  Bahar Emgin ve Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi İpek Ek’in bulunduğu yarışmanın birincisi Merve Turan olarak belirlendi. İkincilik ve üçüncülük ödülleri ise Ilgın Çorbacı ve Pelin Avcı’nın oldu. 

 

Y BLOK ÖNÜ PLAZA, ÖĞRENCİ FİKİR YARIŞMASI ÖDÜLLERİ 

SAHİPLERİNİ BULDU

Mimarlık Fakültesi 3. ve 4. sınıf öğrencileri arasında Yaşar Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Y blok önü plaza, öğrenci fikir yarışması” Tasarım festivali kapsamında sonuçlandırıldı. Yarışma süresince İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ve Mimarlık bölümü öğrencileri gruplar halinde çalışarak Yaşar Üniversitesi kampüsünde bulunan ve öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde kullanılan meydana, daha verimli ve sürdürülebilir çözüm önerileri sundu. Bu yarışma sayesinde öğrenciler içinde bulundukları yapılı çevreye farklı bir gözle bakabilme şansı yakalayarak onu daha iyi ve kullanılabilir hale getirmek için pratik ve estetik öneriler sundular.

Yarışmaya toplamda 43 adet proje katıldı ve yapılan elemeler sonucunda ödül alacak ilk üç projeye final jürisi karar verdi. Final jürisinde Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Havva Meltem Gürel ve Mimar Şükrü Yetkin Türk bulundu. Yarışmanın ilk 3 projesinin ödüllerini Tasarım festivali kapsamında Prof. Dr. M. Cemali Dinçer öğrencilere takdim etti. 

Yarışma sonucuna göre üçüncülük ödülünü kazanan proje, tasarımda modülerliği ve fonksiyonu bir araya getirebilen “Living campus isimli çalışma oldu. Projenin tasarımcıları Pelin Avcı, Ezgi Çakmakçı, Mert Efendioğlu, Barış Uzyıldırım, Pelinsu Yıldız idi. 

Yarışmada ikinci olarak seçilen proje, tasarımın uygulanması planlanan plazada bulunan dekoratif strüktür ile entegre olabilen ve kullanıcısına çeşitli oturma, dinlenme olanakları sunan “Up-Green Grade Campus” isimli proje oldu. Projenin tasarımcıları tasarımcıları Göksü Ayyıldız, Aslı Gülbahçe, Bengü İtmeç, Klaris Roditi idi. 

Yarışmanın birincilik ödülünü kazanan proje  sade ve yalın tasarımı ile ön plana çıktığı gibi, bağlam ile güçlü ilişkisinden dolayı jürinin beğenisini kazandı. Ayrıca projenin uygulanabilirliği ve mevcut yapılarla olan uyumu projeye birinciliği kazandıran diğer özellikleri oldu. Birinci gelen projenin tasarımcıları Aslıhan Aslan, Ayser Doğa Berberoğlu, Selen Kıran, İlyas Şekerci, Melis Leman Süer idi. 

3. proje website_compressed

3.lük ödülü alan projenin görselleri

Pelin Avcı, Ezgi Çakmakçı, Mert Efendioğlu, Barış Uzyıldırım, Pelinsu Yıldız 3.lük ödülünü alırken

2. proje website_compressed

2.lik ödülü alan projenin görselleri

Göksü Ayyıldız, Aslı Gülbahçe, Bengü İtmeç, Klaris Roditi 2. lik ödülünü alırken

1. proje website_compressed

1.lik ödülü alan projenin görselleri

Aslıhan Aslan, Ayser Doğa Berberoğlu, Selen Kıran, İlyas Şekerci, Melis Leman Süer. 1.lik ödülünü alırken