Special Topics in Spatial Design

.

SPACES TO IMAGINE

Temporality in Interiors.

A Critical Design Research on the Pavilion of Turkey at Biennale di Architettura in Venice (2014-2021)

.

HAYAL EDİLECEK MEKÂNLAR

İç Mekanlarda Geçicilik

Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu Üzerine Eleştirel Bir Tasarım Araştırması (2014-2021)

Neslihan EROL

The study proposes an alternative design approach for the Pavilion of Turkey ‘Vardiya – The Shift’ (2018), curated by Turkish architect Kerem Piker. The proposed Pavilion design addresses the significance of Squares as places of social and cultural accumulation, and in particular proposes a set of temporary installations aimed at shifting the perception of the original space of Sale d’Armi in the Arsenale of Venice, and via the insertion of new lightweight structures, the Pavilion proposes an overview of the historical transformation of Taksim Square in Istanbul, focusing on concepts of Memory, Habits and Future.

Çalışma, küratörlüğünü Türk mimar Kerem Piker’in yaptığı Türkiye Pavyonu ‘Vardiya – The Shift’ (2018) için alternatif bir tasarım yaklaşımı önermektedir. Pavilion tasarımı, meydanların sosyal ve kültürel birikim yerleri olarak önemini ele alarak özellikle, Venedik Arsenale’deki Sale d’Armi’nin orijinal mekanının algısını değiştirmeyi amaçlayan bir dizi geçici yerleştirme içermektedir. Yeni hafif yapılardan oluşan Pavilion, Hafıza, Alışkanlıklar ve Gelecek kavramlarına odaklanarak İstanbul’daki Taksim Meydanı’nın tarihsel dönüşümüne genel bir bakış sunmaktadır.